Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Je wilt dat ze gelukkig zijn, gezond opgroeien en zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. Maar soms kan het gedrag van je kinderen frustrerend zijn. Ze lijken niet te luisteren, trekken zich terug of vertonen ander ongewenst gedrag. Het is dan gemakkelijk om de oorzaak hiervan bij het kind te leggen en strenger op te treden, maar wat als we eens naar onszelf kijken? Onze kinderen spiegelen hun gedrag namelijk aan delen die bij ons nog niet bewust zijn.
De manier waarop wij als ouders handelen, heeft een grote invloed op onze kinderen. We geven hen immers onze normen en waarden mee, maar ook onze onbewuste patronen en angsten. Als we deze patronen niet onder ogen durven zien of er niets aan doen, zullen ze zich blijven herhalen in ons leven én dat van onze kinderen.
Een voorbeeld hiervan is grenzen stellen. Als jij als ouder moeite hebt met grenzen stellen of conflicten vermijdt, zal jouw kind dit patroon overnemen en geen duidelijke grenzen aangeven naar anderen toe. Dit kan leiden tot problematisch gedrag zoals pestgedrag of drugsgebruik.
Een ander voorbeeld is hulp vragen. Als jij als ouder moeite hebt om hulp te vragen wanneer je dit nodig hebt, zal jouw kind dit patroon overnemen en zichzelf niet durven te uiten of om hulp te vragen wanneer dit nodig is. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, onzekerheid en stress.
Als ouder is het belangrijk om bewust te zijn van deze patronen en hieraan te werken. Door aan jezelf te werken, kun je ook het gedrag van jouw kinderen veranderen.
Het begint allemaal met bewustwording. Als ouder moet je eerst de boodschap achter het gedrag van je kind zien te begrijpen. Dit betekent dat je naar binnen moet kijken en doorvoelen wat er bij jou speelt op emotioneel vlak. Als jij bijvoorbeeld snel geïrriteerd raakt als jouw kind niet luistert, kan dit wijzen op een dieperliggende angst of frustratie bij jezelf.
Door stil te staan bij deze emoties en ze bewust te ervaren, kun je ze loslaten en ruimte creëren voor nieuwe inzichten. Je kunt dan beter begrijpen waarom jouw kind bepaald gedrag vertoont en hoe jij hierop kunt reageren.
Als ouder ben jij degene die verandering teweeg kan brengen in de relatie met jouw kinderen. Door aan je eigen stukken te werken, kun je ook het gedrag van jouw kinderen positief beïnvloeden. Als jij bijvoorbeeld leert om duidelijke grenzen aan te geven, zal jouw kind ook leren om grenzen aan te geven naar anderen toe.
Daarnaast zorgt bewuste communicatie voor meer begrip tussen ouder en kind. Door open te staan voor de gevoelens van jouw kind en deze serieus te nemen, bouw je een vertrouwensband op. Dit zorgt ervoor dat jouw kind zich veilig voelt om zijn of haar emoties te uiten.
Kortom, Onze kinderen zijn onze spiegels. Ze laten ons zien waar wij nog aan kunnen werken en wat we kunnen verbeteren in de relatie met hen. Het is belangrijk om bewust te zijn van onze patronen en angsten, zodat we hieraan kunnen werken en het gedrag van onze kinderen positief kunnen beïnvloeden.
Als ouder heb je de verantwoordelijkheid om bewust ouderschap toe te passen. Dit betekent dat je niet alleen kijkt naar het gedrag van jouw kinderen, maar ook naar jezelf. Door aan je eigen stukken te werken, creëer je ruimte voor groei en ontwikkeling voor zowel jou als ouder als voor jouw kinderen.
Bewust ouderschap kan leiden tot een betere band tussen ouder en kind, meer begrip en respect voor elkaar en een gezonde ontwikkeling van jouw kinderen. Welke ouder wil dat nou niet?
Reactie plaatsen
Reacties