Tijd om de narcist uit de spotlight te halen

Gepubliceerd op 23 september 2024 om 08:49

Je bent eindelijk verlost van de narcistische invloed in je leven, maar toch blijf je nog steeds over hem of haar praten. Je bent eindelijk verlost van de narcistische invloed in je leven, maar toch blijf je nog steeds over hem of haar praten.

De narcist blijft in de spotlights staan, zelfs nadat je uit de relatie bent gestapt. Misschien niet direct, maar indirect blijf je toch bezig met hoe slecht de narcist was en wat hij of zij jou heeft aangedaan. En geloof me, ik begrijp dat als geen ander. Jarenlang ben je in de ban geweest van de narcist en was er geen ruimte voor jouw eigen behoeften en gevoelens. 

Het is tijd om uit de schaduw van de narcist te stappen en zelf in het licht te gaan staan. Het is tijd om de narcist uit de spotlights te halen en zelf te gaan stralen!

 

⭐De eerste stap om de narcist uit de spotlights te halen, is het doorbreken van de ongezonde dynamiek tussen jou en de narcist. Zolang jij nog steeds bezig bent met de narcist, blijft de object-relatie in stand. Of je de narcist nu op een voetstuk plaatst of juist verguist, de narcist blijft het middelpunt van jouw gedachten en gevoelens. Je mag het gaan loslaten en het patroon doorbreken. Dit doe je door de focus naar jezelf te verleggen en te werken aan je eigen herstel en groei.

 

⭐De volgende stap in het verlegen van de focus naar jezelf, is erkenning geven aan wat je hebt meegemaakt en hoe dit jou heeft beïnvloed. Erken voor jezelf dat wat jij hebt meegemaakt traumatisch was en dat dit impact heeft gehad op jouw leven. Erken ook voor jezelf dat je sterk bent en dat je hebt overleefd. Geef jezelf de erkenning en waardering die je verdient voor het feit dat je uit de relatie bent gestapt en aan jezelf werkt. Door erkenning te geven aan jezelf, maak je ruimte voor je eigen behoeften en gevoelens en zet je de eerste stap naar herstel.

 

⭐Een belangrijk onderdeel van het verleggen van de focus naar jezelf, is het loslaten van de narcist. Dit betekent niet alleen fysiek afstand nemen van de narcist, maar ook emotioneel en mentaal. Laat de obsessie met de narcist los en richt je op je eigen leven. Accepteer dat de narcist niet zal veranderen en dat het niet jouw verantwoordelijkheid is om hem of haar te redden of te veranderen. Laat los wat je niet kunt veranderen en richt je op wat je wel kunt veranderen, namelijk jezelf en je eigen leven.

 

Het verleggen van de focus van de narcist naar jezelf kan een uitdagende en soms eenzame reis zijn. Daarom is het belangrijk om jezelf te omringen met steun van mensen die je begrijpen en steunen. Dit kan op verschillende manieren, zoals het volgen van therapie bij een ervaringsdeskunde therapeut, het deelnemen aan supportgroepen of workshops en trainingen waarbij je de tijd en ruimte neemt om aan jezelf te werken en te ontdekken wie je bent en wat je wilt buiten de relatie met de narcist om. Focus op het opbouwen van een sterk zelfbeeld, het aangaan van gezonde relaties en het najagen van je eigen dromen en doelen.

 

Tot slot is het belangrijk om je overwinningen te vieren, hoe klein ze soms ook lijken. Vier elke stap die je zet op weg naar herstel en groei. Wees trots op jezelf voor je moed, kracht en doorzettingsvermogen.

Jij verdient het om vrij te zijn van de invloed van de narcist en te leven naar je eigen behoeften en gevoelens. Je kunt dit en je bent het waard!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.