Scheiden van een narcistische partner; hoe bereid ik me voor?

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 om 15:42

Scheiden is altijd ingrijpend. Het beëindigen van een relatie brengt emoties met zich mee en kan leiden tot onzekerheid over de toekomst.  Scheiden van een partner met een narcistische persoonlijkheid is extra lastig.

 

Leven met iemand met een narcistische persoonlijkheid of narcitische trekken breekt je vroeg of laat op. Je loopt erop leeg en raakt erdoor beschadigd. Uiteindelijk kom je tot de de conclusie dat het niet meer gaat. Je bent op en je kan het niet meer aan. 

Een relatie met een narcist is helaas op langere termijn altijd destructief. Tegelijkertijd is scheiden van een narcist niet makkelijk. Je voelt al aankomen dat hij of zij daar niet zomaar mee instemt. Een narcist reageert doorgaans niet positief op een relatiebreuk of scheiding en dat is in veel gevallen zacht uitgedrukt. Want het druist helemaal in tegen datgene wat de narcist nodig heeft: aandacht en bevestiging van jou en controle over jullie relatie.

 

Ben jij de uitputting nabij en heb je alle moed bij elkaar geraapt om tegen je partner te zeggen dat je wilt scheiden? Of heb je het besluit genomen, maar zie je op tegen de reactie van je ex-partner? Ben je bang dat hij/zij jou en je kinderen opnieuw emotioneel onder druk zet, manipuleert of kleineert? Dan ben je niet alleen.

 

Allereerst is het belangrijk dat je nog niet over de voorgenomen scheiding met anderen praat. 

Het kan verleidelijk zijn om je hart te luchten bij vrienden of familie, maar het is beter om dit nog even uit te stellen. Je ex-partner kan namelijk proberen om via hen informatie te achterhalen of hen manipuleren om jouw keuze in twijfel te trekken.

Maak alvast een lijst te maken van dingen die voor jou belangrijk zijn en waar jij behoefte aan hebt. Denk na over wat je nodig hebt om na de scheiding zelf goed verder te kunnen. Dit kunnen praktische zaken zijn, zoals financiële zekerheid, maar ook emotionele steun of professionele begeleiding tijdens het proces.

 

Omdat het behoorlijk wat energie van je vraagt is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Doe voldoende energie op, zorg dat je emotioneel sterker wordt en financieel onafhankelijk. Focus je op de dingen die voor jou en je toekomst belangrijk zijn en richt je op wat jij nodig hebt om verder te kunnen na de scheiding.

 

Als je eenmaal zover bent, breng de boodschap kort en bondig. Ga niet in discussie maar herhaal kort de boodschap. Het is belangrijk dat jij daarbij rustig blijft en geen ruimte geeft aan manipulatie vanuit jouw ex-partner. Het kan zijn dat jouw ex-partner alles uit de kast haalt om jou op andere gedachten te brengen. Houdt vast aan jouw beslissing en laat je niet manipuleren, hoe moeilijk het soms ook is. Ook vrienden of familie kunnen onbewust meegaan in het verhaal van de narcist, waardoor jij weer gaat twijfelen. Probeer hierin je eigen koers te varen. 

Zorg dat je een eigen advocaat hebt die ervaring heeft met scheiden van een narcistische partner. Deze herkent partners met narcistische kenmerken en past de aanpak van het scheidingstraject daar direct op aan, zodat jouw belangen en behoeften - én die van de kinderen - heel serieus worden genomen en er rechtvaardige keuzes worden gemaakt.

 

Scheiden van een narcist is nooit makkelijk, maar wel mogelijk. Door goed voorbereid te zijn, steun te zoeken en professionele begeleiding in te schakelen, kun jij deze moeilijke periode doorkomen en werken aan een nieuwe toekomst voor jou en eventuele kinderen. Omdat dit proces de nodige uitdagingen met zich mee brengt kan coaching je ondersteunen in je loslaatproces en de weg naar herstel.  Eventuele hobbels die je tegenkomt gedurende deze periode neem je een stuk makkelijker omdat je er steeds meer vanaf een afstand naar kunt kijken en je gaat zien dat een vrije en gelukkige toekomst op jou ligt te wachten! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.