Wanneer je als ouder gaat scheiden, kan dit een lastige situatie worden, zeker wanneer één van de ouders narcistisch gedrag vertoont. Dit gedrag kan namelijk leiden tot het niet nakomen van afspraken, wat zowel voor jou als voor je kind vervelende gevolgen kan hebben.
Het probleem met een narcistische ouder tijdens een scheiding
Wanneer één van de ouders narcistisch gedrag vertoont tijdens een scheidingstraject, kan dit grote gevolgen hebben op de afspraken die gemaakt moeten worden omtrent bijvoorbeeld de verdeling van vakanties en financiële bijdragen. De narcistische ouder zal deze afspraken namelijk niet altijd nakomen en gebruikt zijn of haar kind als speelbal om de andere ouder dwars te zitten.
Mediation als oplossing?
Mediation is een veelgebruikte methode om tot afspraken te komen tijdens een scheiding. Hierbij gaan de ouders onder begeleiding van een mediator in gesprek en proberen zij samen tot oplossingen te komen. Dit klinkt allemaal heel mooi en idealistisch, maar wat als één van de ouders narcistisch gedrag vertoont?
Eigenlijk is mediation dan een valkuil! Tijdens de relatie was harmonie, gelijkwaardigheid en respect immers al geen optie. Wat maakt dat je de hoop hebt dat dit tijdens de scheiding ineens wel zo zou zijn? De narcistische ouder zal namelijk alle ruimte aangrijpen om jou als speelbal te blijven gebruiken.
Het nadeel van mediation is dat het vrijblijvend is en er ruimte is voor creatieve oplossingen. Wat kun je doen in zo'n situatie? Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle afspraken duidelijk vastliggen bij de rechtbank, zodat niemand er meer omheen kan. Want als er iets is waar narcistische ouders goed in zijn, dan is het wel het ontwijken en verdraaien van afspraken. Dus laat niets aan het toeval over en zorg dat alles zwart op wit staat.
Voorbeelden van situaties met een narcistische ouder
- Voorstellen die gedaan worden over de verdeling van vakanties en weekenden worden geweigerd door de narcistische ouder om de andere ouder dwars te zitten. Ja, zelfs al had je al een heel mooi plan bedacht waarbij alles eerlijk verdeeld zou worden.
- Afgesproken financiële bijdragen voor het kind worden ingezet als middel om de andere ouder te dwarsbomen. Geld word gebruitkt om macht uit te oefenen.
- Dingen die belangrijk zijn voor het kind om bij de andere ouder te hebben (bijv. speelgoed of huisdieren) worden niet volgens afspraak geregeld of zelfs geweigerd (vorm van manipulatie) en zo verdraaid dat de andere ouder de schuld ervan krijgt (blame shifting).
Het gevolg hiervan is dat jullie kind hieronder lijdt. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.Vaak zie je dat de bewuste ouder eigenlijk hetzelfde doet, maar dan via een andere weg. Jij als bewuste ouder wil namelijk dat jullie kind een stem krijgt en bespreekt de situatie op het niveau van jullie kind en vraagt wat hij of zij wil. Het is natuurlijk goed om je kind te betrekken, echter wat vaak niet gezien wordt is dat de beslissing dan ook bij het kind komt te liggen. Natuurlijk is het belangrijk om je kind op zijn of haar niveau erbij te betrekken, echter jij als vader of moeder draagt de beslissing. Laat jullie kind zich hier niet voor verantwoordelijk voelen, die zit namelijk al in een loyaliteitsconflict. Begrijp dat afwachten niet de oplossing is. Als ouder ben je het verplicht om de verantwoording op je te nemen en niet af te wachten tot jouw kind gaat zeggen wat het wil, want dat kan het kind niet. Die kan geen van beide ouders afvallen, want hij of zij blijft loyaal aan beide ouders.
Verantwoordelijkheid nemen als ouder
Het belangrijkste advies voor ouders is echter om zich bewust te zijn van hun eigen rol in dit proces en ervoor te zorgen dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen voor de afspraken die gemaakt moeten worden en gerechtelijk vastgelegd moeten worden. Het betrekken van jullie kind is belangrijk, maar laat de beslissing niet bij jullie kind liggen en geef hem of haar niet de schuld als er iets misgaat. Als ouder ben jij verantwoordelijk voor het geven van de juiste richting en een stabiel thuis voor je kind.
De situatie met een narcistische ouder tijdens een scheiding is geen gemakkelijke, maar door bewust te zijn van de valkuilen en verantwoordelijkheid te nemen, kun je ervoor zorgen dat jouw kind zo min mogelijk hieronder lijdt. Wees niet bang om juridische hulp in te schakelen en zorg ervoor dat alle afspraken goed vastgelegd worden.
Je staat er niet alleen voor, probeer positief te blijven, wees altijd het beste voorbeeld voor je kind en vergeet niet om af en toe even te lachen tijdens dit hele proces, want soms is een beetje humor het beste medicijn in moeilijke tijden!
Reactie plaatsen
Reacties