Hoe zorg je voor emotionele veiligheid bij je kinderen als je co-ouderschap hebt met een narcist?

Gepubliceerd op 3 juli 2023 om 15:09

Als je co-ouderschap hebt met een narcistische ouder, kan het een uitdaging zijn om te weten wat je tegen je kinderen moet zeggen over hun andere ouder. Het is begrijpelijk dat je in zo'n situatie niet wilt dat de kinderen worden blootgesteld aan giftige dynamieken en gedrag van de narcistische ouder, en tegelijkertijd dien je ook de rechtbankbevelen te volgen en geen denigrerende uitspraken te doen over de andere ouder.

 

Het is soms heel moeilijk om de balans te vinden tussen wat het beste is voor de kinderen en het opvolgen van gerechtelijke bevelen.  Het is niet nodig om de andere ouder "zwart te maken" net zoals het niet nodig is om naar je kinderen te doen alsof alles in orde is, want dat is het niet. 

Een belangrijk punt om in gedachten te houden bij het praten met je kinderen over hun narcistische ouder, is om ervoor te zorgen dat je de narcistische ouder niet afschildert als iemand die hij of zij niet is. Daarmee zeg ik niet dat je het gedrag  'goed' moeten praten over de andere ouder als hij of zij zich onverantwoordelijk of manipulatief gedraagt.

 

Als uw kind aangeeft zich genegeerd te voelen door hun narcistische ouder ga het gevoel van je kind dan niet minder maken.  Zeg  niet: "Ik ben er zeker van dat papa of mama jouw bedoelingen niet heeft genegeerd."

Het is beter om het gevoel van je kind te erkennen en het plek te geven. Het waar te laten zijn. Je kunt dat doen door bijvoorbeeld te zeggen: "Ik begrijp dat het erg kwetsend voor je moet zijn geweest." Op deze manier bevestig je de gevoelens van je kind en geef je ze het vertrouwen dat jij zijn of haar emoties serieus neemt.

 

Als je kind bijvoorbeeld in de war is door iets dat de narcistische ouder hen heeft verteld, vraag dan naar wat het voelt, of hoe je kind het ervaart. Dit laat zien dat je openstaat voor communicatie, dat je veiligheid biedt en ruimte om je zoon of dochter zichzelf te leren uitdrukken. Samen kijk je eventueel naar wat je kun doen om eventuele problemen op te lossen.

 

Support jouw kind in zijn of haar gevoelens door te zggen "Jouw gevoelens zijn geldig en ik begrijp dat dit voor jou heel lastig kan zijn. Zelfs volwassenen maken soms geen goede keuzes."

Je hoeft geen excuses, te maken rechtvaardigingen of rationalisaties voor het slechte gedrag van de narcistische co-ouder. Je kunt er het beste voor je kind zijn door hun gevoelens te erkennen en te bevestigen. Door te vragen hoe ze zich voelen over de situatie. Ook kun je ze vragen hoe jij ze als ouder het beste hierin kunt ondersteunen. Stel je kind gerust, biedt veiligheid, vertel dat je van ze houdt en er voor ze bent als ze willen praten. 

 

Het ondersteunen van wat het beste is voor onze kinderen betekent ook dat we kritisch moeten blijven over gedrag en dynamieken die manipulatief of passief-agressief zijn. Door ons eigen gedrag als ouders, leren onze kinderen immers wat wel en niet gezond is en wat ze wel en niet accepteren in hun toekomstige relaties. 

 

Het kan moeilijk zijn om om te gaan met een narcistische co-ouder, maar door open communicatie te houden met je kind(eren) en hen te laten weten dat je altijd bereid bent om naar hen te luisteren, kun je helpen ervoor zorgen dat zij gezonde relaties ontwikkelen die gebaseerd zijn op respect, eerlijkheid en integriteit. Vanuit echte liefde!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.